Nuenen Centraal
Referendum 2016
Het raadgevend referendum is pas geldig bij een opkomstpercentage van ten minste 30 procent van het totale aantal kiesgerechtigden. Bij een geldig raadgevend referendum is het aan het kabinet om te beslissen of het de uitspraak van de kiezer overneemt of naast zich neerlegt.
Bent u als kiezer niet in de gelegenheid om persoonlijk te stemmen, dan kunt u een ander machtigen.

Stemmen bij volmacht
Als u op de dag van het referendum niet in de gelegenheid bent om uw stem uit te brengen kunt u iemand schriftelijk machtigen om voor u te gaan stemmen. Hiervoor is een speciaal volmachtformulier verkrijgbaar bij de afdeling Dienstverlening. Hierbij moet de gemachtigde een bewijs overleggen dat de persoon als kiesgerechtigde staat ingeschreven een nederlandse gemeente. Degene die u machtigt krijgt dan een volmachtbewijs toegestuurd. Met deze volmacht kan de gemachtigde naast zijn eigen stem ook uw stem uitbrengen. Deze volmacht kunt u later niet meer intrekken. U kunt dus ook zelf niet meer stemmen. Wilt u gebruik maken van deze volmacht vraagt u dan tijdig een formulier aan. De laatste dag voor het aanvragen van een volmachtbewijs is 1april 2016.

De onderhandse volmacht
Bij een onderhandse volmacht draagt u uw stempas aan een andere persoon over, u vult beiden de achterzijde van de stempas in en geeft de gemachtigde naast uw stempas een kopie van uw legitimatiebewijs. De gemachtigde kan samen met zijn stem uw stem uitbrengen. De onderhandse volmacht kunt u tot op de referendumdag verlenen.

Onderhandse volmacht kunt u alleen verlenen als u binnen dezelfde gemeente woonachtig bent.

Een kiezer mag niet meer dan 2 (twee) volmachten aannemen.
De volmachtstem dient tegelijk met de eigen stem te worden uitgebracht.

Kiezerspas:
Als u op de dag van het referendum niet in de gelegenheid bent om uw stem uit te brengen in uw woongemeente dan kunt u uw pas om laten zetten in een kiezerspas.
Met de kiezerspas kunt u uw stem uitbrengen in elke willekeurig stembureau in Nederland.
De laatste dag voor het (schriftelijk) aanvragen van een kiezerspas is 1 april 2016.
Mondeling aanvragen van een kiezerspas kan tot 5 april 12.00 uur.

Een eenmaal verstrekte kiezerspas kan bij verlies niet worden vervangen.

Het Centraal Stembureau (de Kiesraad) heeft besloten dat er een referendum komt over de Associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne. Het referendum vindt plaats op woensdag 6 april 2016.
De vraag op het stembiljet luidt: Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?