Nuenen Centraal
Opruimkosten drugsafval: eigenaren weiland draaien er niet voor op

De eigenaren van een weiland aan het Achterbos in Nuenen hoeven de kosten voor het opruimen van gedumpt drugsafval op hun terrein niet te betalen. Dit heeft de rechtbank Oost-Brabant besloten .

In september 2016 werd in het weiland een brandende auto met drugsafval aangetroffen. Bijna een jaar later stonden in hetzelfde weiland 45 kleine jerrycans en een grotere tank met drugsval. Ook die waren in brand gestoken. De gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten liet het drugsafval in beide gevallen direct opruimen door een gespecialiseerd bedrijf. De kosten daarvan wilde de gemeente verhalen op de eigenaren van het weiland. De eigenaren (die het weiland hebben gerfd van hun echtgenoot en vader) stapten daarop naar de rechtbank.

Standpunten

In beide zaken heeft de gemeente niet het idee dat de eigenaren te maken hebben met het dumpen van het drugsafval. Toch vindt de gemeente dat zij de wet hebben overtreden. Zo lieten de eigenaren het drugsafval liggen, waardoor gevaar voor de gezondheid of veiligheid bleef bestaan. Daarnaast hebben de eigenaren volgens de gemeente gehandeld in strijd met de Algemene plaatselijke verordening. Daarin is verboden een verzamelplaats van vuil te hebben. In beide gevallen vond de gemeente dat niet langer gewacht kon worden met het opruimen van het drugsafval. De situatie was zo dringend dat er zelfs geen tijd was met een brief aan te kondigen dat de gemeente zelf het drugsafval zou laten opruimen.
De eigenaren vinden dat zij geen overtreders zijn, omdat zij niets met het drugsafval te maken hebben en de gemeente hen niets kan verwijten. Ook vinden zij het helemaal niet duidelijk dat de situatie zo acuut gevaarlijk was. De eigenaren vinden het al met al onterecht dat zij de rekening van het opruimen krijgen gepresenteerd. Zij vinden drugsafval een maatschappelijk probleem.

Oordeel van de rechtbank
De rechtbank komt tot de conclusie dat van de diverse overtredingen die de gemeente in beide zaken heeft aangevoerd, alleen de Woningwet is overtreden door de eigenaren van het weiland. Volgens die bepaling moet de eigenaar van een terrein ervoor zorgen dat geen gevaar voor de gezondheid of veiligheid ontstaat of blijft bestaan. Iemand kan deze bepaling van de Woningwet overtreden, ook al valt hem of haar niets te verwijten. Het is zelfs niet nodig dat diegene wist wat er aan de hand was. Volgens de rechtbank heeft de gemeente in beide gevallen terecht besloten dat er geen tijd was om de eigenaren een brief te sturen met de opdracht het drugsafval zelf op te laten ruimen. De situatie was zo dringend dat de gemeente direct moest ingrijpen. De rechtbank vindt het echter niet redelijk de onschuldige eigenaren van het weiland de rekening te laten betalen. De eigenaren kan namelijk geen verwijt worden gemaakt. Het dumpen van drugsafval op willekeurige plekken zorgt voor problemen voor diegenen die daar niks mee te maken hebben, maar er wel mee worden geconfronteerd. Met het opruimen zijn ook aanzienlijke bedragen gemoeid. Daarnaast gebeurde het opruimen van het drugsafval vooral in het algemeen belang. Dit alles betekent dat de eigenaren niet opdraaien voor de kosten die de gemeente maakte om het afval te laten opruimen.

Bron: Rechtspraak.nl
Nieuws Nuenen -   21 december 2017