Nuenen Centraal
Nuenenaren krijgen 8 en 6 jaar cel voor overval met dodelijk afloop op Mien Graveland

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 26-jarige man uit Schiedam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar voor gekwalificeerde doodslag. Hij pleegde in augustus 2014 een woningoverval waarbij de 86-jarige Mien Graveland om het leven kwam. Twee medeplichtige mannen uit Nuenen (31 en 32 jaar) krijgen respectievelijk 6 en 8 jaar celstraf. De vermeende tipgevers worden vrijgesproken van betrokkenheid.

De 3 verdachten gingen samen naar de woning van de hoogbejaarde vrouw in Helmond. In de auto bespraken de mannen, dat de meegenomen tie-wraps eventueel konden worden gebruikt als de vrouw thuis bleek te zijn. De 26-jarige man ging op verkenning en zag de vrouw voor het raam zitten. Vervolgens liep hij terug naar de auto om de tie-wraps op te halen. Eenmaal terug bij de woning, zag de vrouw de verdachte aankomen en deed haar voordeur open. De man deed zich voor als een medewerker van een energiemaatschappij en keek in de meterkast van het slachtoffer. Zij vertrouwde de situatie echter niet en begon om hulp te roepen. De verdachte sloeg de vrouw meerdere keren waardoor zij op de grond belandde. Op dat moment heeft hij de armen van de vrouw met tie-wraps vastgebonden. Deze zaten zo strak, dat er diepe wonden tot op het bot zijn ontstaan.
Toen de vrouw geboeid was kwam de 32-jarige verdachte de woning binnen. De 31-jarige verdachte bleef in de auto achter. De twee verdachten doorzochten de woning en namen een geldkistje mee waarin een gouden tientje, een gouden ketting en een chequeboekje zaten. Vervolgens verlieten ze de woning.
De vrouw overleed later die dag aan haar verwondingen.

Gekwalificeerde doodslag
Volgens de rechtbank is de 26-jarige verdachte schuldig aan gekwalificeerde doodslag. De verdachte wist namelijk dat het om een zeer kwetsbaar slachtoffer ging en dat er een grote kans bestond dat zij door het gebruikte geweld zou overlijden. Bovendien liet hij haar in zwaargewonde en hulpeloze toestand achter terwijl zij was vastgebonden en uit het zicht van voorbijgangers alleen in haar woning lag.

De rechtbank spreekt de 32-jarige verdachte vrij van gekwalificeerde doodslag. Hij kwam namelijk pas binnen nadat de andere verdachte geweld had gebruikt. Wel is er sprake van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de drie mannen. De mannen uit Nuenen worden daarom veroordeeld voor het samen en in vereniging plegen van de woningoverval met dodelijke afloop. De oudste verdachte had een grotere rol en krijgt daarom 2 jaar meer gevangenisstraf.

Tipgevers
Volgens de officier van justitie gingen de verdachten naar de woning van de vrouw omdat zij van een stel hadden begrepen dat er een grote som contant geld te vinden zou zijn. Het stel zou dat namelijk tijdens een verjaardag gezegd hebben terwijl de 31-jarige verdachte ook aanwezig was. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat de twee daarmee anderen bewust aangespoord hebben de woningoverval te plegen en spreekt hen daarvan vrij.
De 32-jarige man gaf wel een tip in een andere zaak. Hij vertelde in november vorig jaar aan de 31-jarige man uit Nuenen dat er geld te halen was in een woning in Neerkant. De rechtbank veroordeelt de tipgever daarvoor tot een celstraf van 90 dagen, waarvan 73 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 100 uur. De Nuenense verdachte pleegde diezelfde maand daadwerkelijk een inbraak in die woning en haalde 1.000 tot 1.500 euro weg. Zijn straf hiervoor is verwerkt in de 6 jaar celstraf.

Meedogenloos
De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straffen rekening mee dat de hoofdverdachte op gruwelijke, meedogenloze en nietsontziende wijze geweld heeft gebruikt tegen de bejaarde vrouw. De 3 mannen lieten haar vervolgens volkomen machteloos, hulpeloos en zwaargewond achter in haar eigen woning. Ze bekommerden zich totaal niet om de vrouw. De samenleving in het algemeen, in het bijzonder de gemeenschap in Helmond en de directe omgeving van de vrouw zijn hierdoor ernstig geschokt. Aan de nabestaanden is een groot en onherstelbaar leed toegebracht. Zij moeten leven met de wetenschap dat hun hoogbejaarde moeder en oma in de laatste uren van haar leven ernstige pijn heeft geleden en zeer angstig is geweest. Uit de slachtofferverklaringen blijkt dat de nabestaanden nog dagelijks geconfronteerd worden met het verlies van hun moeder en oma en de brute wijze waarop zij om het leven is gebracht.


Bron: rechtspraak.nl
Nieuws Nuenen -   2 november 2017