Nuenen Centraal
CS beverage & more brengt MX-gin op Nederlandse markt

Het Nuenense bedrijf CS beverage & more komt met een nieuwe gin op de
Nederlandse markt.
De Belgische chefs Dirk Ver Heyen en Jess Van Weert lanceren samen MX-Gin.
‘Mx staat voor Maxima, een oranje gin op basis van pompoen en Yuzu.
Bijzonder origineel op gebied van kleur, geur en smaak’, zeggen de chefs.
Dirk Ver Heyen, eigenaar van Potiron in Kasterlee, experimenteert al langer met
pompoen en lanceerde vorig jaar in oktober samen met een aantal Kastelse
ondernemers al een gin, de Kastelse Pit. Toeval bracht Dirk en Jess, chef-kok
van à la carte in Heist-op-den-Berg samen en eerder dit jaar staken ze de
koppen bijeen om de Kastelse Gin Pit ook buiten Kasterlee, tot in het
buitenland toe, op de kaart te zetten.

Een toevallig gesprek over een “Gin Prémix” zette de twee koks aan het
brainstormen. ‘Het resultaat is een nieuwe en unieke gin. De toevalstreffers
vielen als puzzelstukken in elkaar’, zeggen Ver Heyen en Van Weert. ‘Het
voelde voor ons aan als het creëren van een nieuw gerecht. Ook daar moeten
al de componenten aanwezig zijn, zoals een krokantje en een zure toets
bijvoorbeeld.’

De naam van de nieuwe gin is afgeleid van Cucurbita Maxima. ‘MX of Maxima
leek ons, als bij toeval de Latijnse naam van een pompoensoort, een
schitterende naam voor een oranje gin’, vervolgt de chef-kok van Potiron. ‘Als
je tonic toevoegt, kleurt het geheel goud in het glas. Dat is een schitterend
effect. Ook de smaak- en geurcombinatie van het Kastelse streekproduct
pompoen en yuzu - een Japanse citrusvrucht, is uniek. We zijn er zeker van
dat Gin MX een succes wordt. Het is toevallig en mooi meegenomen dat een
pompoensoort dezelfde naam draagt als de koningin van een land waar de
oranjegekte af en toe opsteekt’, vult Van Weert aan.
Nieuws Nuenen -   31 oktober 2017