Nuenen Centraal
Nuenenaren horen 18 en 12 jaar eisen in zaak Mien Graveland

Dinsdagmiddag stonden vijf verdachten voor de rechter in Den Bosch voor de gewelddadige overval, waardoor de 86-jarige Mien Graveland om het leven komt.
De hoogste straf van 22 jaar, werd geëist tegen Rizwan V. een 26-jarige man zonder vaste woon-of verblijfplaats. Tegen de twee Nuenenaren Henk van D. en Jacky W. werden 18 en 12 jaar geëist. De drie hoofdverdachten worden verdacht van medeplegen van gekwalificeerde doodslag dan wel medeplegen aan diefstal met geweld, als gevolg waarvan de bewoonster is overleden.
Naast de drie hoofdverdachten stonden nog twee verdachten voor de rechtbank. Zij worden gezien als tipgevers. Tegen hen werd 18 en 12 maanden geëist.

De fatale overval
Op 29 augustus 2014 krijgt de dochter van Mien Graveland haar moeder maar niet te pakken. Ze gaat samen met haar broer een kijkje nemen bij haar woning. Daar treffen zij hun moeder aan, vastgebonden met tie-wraps aan de tafel in de woonkamer. De tie-wraps zijn zo hard aangetrokken dat deze tot op het bot zijn ingesneden. Ook is ze bont en blauw. Op weg in de ambulance kan zij nog zeggen dat het om twee mannen zou gaan, die voor de gasmeter kwamen en dat zij geslagen is met een lamp en geslagen op haar gezicht, buik en armen. Enkele uren later overlijdt zij in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

De officier van justitie zei: “Het is onmenselijk wreed, een oude vrouw die niets of niemand kwaad doet, wordt op klaarlichte dag overvallen in haar woning en werkelijk afschuwelijk toegetakeld. Daarna is zij in hulpeloze toestand achtergelaten.”

De buurvrouw van het slachtoffer vertelt later dat zij die ochtend een man naar de woning heeft zien lopen die de deur open duwde zonder aan te bellen. Na een minuut of tien ziet ze twee mannen uit de woning komen, waarvan één een shirt aan had van een energiemaatschappij.

Erfenis
Waarom wilden de verdachten juist hier bij een oudere alleenwonende vrouw inbreken? Er zou geld te halen zijn, vertelden de verdachten ter zitting. De twee tipgevers zouden hebben gezegd dat er veel geld lag, omdat Mien Graveland een grote erfenis zou hebben gekregen.
Uit verklaringen van een dochter blijkt uiteindelijk dat er alleen een rood geldkistje met daarin een gering geldbedrag en wat sieraden zijn ontvreemd.

Na langdurig onderzoek waarbij meerdere verdachten zijn aangehouden en weer heengezonden, vindt in de zomer van 2016 de doorbraak plaats. De vingerafdruk in de meterkast van de woning van Mien Graveland matcht met dat van de verdachte. Als ook kort daarna blijkt dat het DNA van deze verdachte op de tie-wraps en de kleding van Mien Graveland zit, kan hij worden aangehouden en komt de politie ook de andere verdachten op het spoor.

“Soms schieten woorden te kort om aan te geven hoe ernstig een gepleegd delict is. Dat is in deze zaak het geval, “ De officier eindigt voordat zij de strafeisen bekend maakt met de woorden: “niemand kan zijn ogen sluiten voor de weloverwogen en lafhartige wijze waarop de verdachten tot hun daden zijn gekomen, met alle catastrofale gevolgen van dien.”

Op 1 november doet de rechtbank uitspraak.


Bron: om.nl
Nieuws Nuenen -   4 oktober 2017