Nuenen Centraal
Uitvoering rookmelderproject
Nieuws Nuenen -    gemeenteberichten week 10
Weet u wat u moet doen wanneer er brand ontstaat in uw woning? Wordt u gewaarschuwd door rookmelders? Hangen uw rookmelders op de juiste plaats, werken zij nog wel en zijn ze niet ouder dan 10 jaar? Na deze periode zijn brand- en rookmelders technisch versleten!  Nog steeds denken veel mensen: brand, dat overkomt mij toch niet’. Een gevaarlijke gedachte want brand kan iedereen overkomen! In 2016 zijn er in ons land 38 mensen bij een woningbrand omgekomen. De meeste slachtoffers overlijden door het inademen van (giftige) rook want bij een woningbrand is de hoeveelheid rook in de kamer(s) binnen 3(!) minuten al levensbedreigend. Rookmelders die bewoners tijdig waarschuwen zijn dan ook van levensbelang! De gemeente Nuenen startte in 2013 het project ‘Nuenen (Brand)Veilig. Doel is het aantal brandslachtoffers te verlagen door voorlichting en het plaatsen van rookmelders. In de eerste fase zijn de woningen in Gerwen, Nederwetten en Eeneind en alle huurwoningen van Helpt Elkander voorzien van rookmelders.

In de tweede fase van dit project zijn de koopwoningen in Nuenen-dorp aan de beurt. Wijk voor wijk kunnen door de brandweer opgeleide vrijwilligers bij u thuis een brandveiligheidscheck doen en u adviseren over een vluchtplan en op de juiste plaats en op eenvoudige manier nieuwe rookmelders bevestigen.
Deze rookmelders hebben een batterij die niet vervangen hoeft te worden en gaat 10 jaar mee. Gaat hij binnen die termijn toch stuk dan wordt de rookmelder gratis vervangen! 
De eerste rookmelder kost €17,50 en elke volgende €15,- per stuk. Dit tarief is inclusief plaatsingskosten, advies en brandveiligheidscheck. De vrijwilligers nemen alleen contact op met bewoners die zich voor het project aanmelden.

We gaan nu verder in Nuenen-Oost. Woont u binnen het gebied wat begrensd wordt door de straten Smits van Oyenlaan, Oosterklamp, Oude Landen, Ouwlandsedijk en de Beekstraat (zie plattegrond) en wilt u graag meer weten over de brandveiligheid in uw woning? Tot en met april 2018 kunt u zich aanmelden via de website van de gemeente (www.nuenen.nl onder het kopje ‘projecten en initiatieven’)  of via telefoonnummer 040-2631 631. U kunt hier ook voor overige vragen over het project terecht. Na aanmelding nemen de vrijwilligers contact met u op om een afspraak te maken voor een huisbezoek. Dit bezoek duurt maximaal 30 minuten en vindt altijd plaats met twee personen  voorzien van herkenbare kleding van het project NuenenBrandveilig en een legitimatiebewijs.

Inmiddels is het project in Nuenen-Zuid en het gebied wat ligt ten noorden van de Europalaan en aan de oostkant wordt begrensd door de Kerkstraat en de Berg, afgerond maar als bewoners zich toch nog willen aanmelden dan kan dat nog steeds via de hierboven vermelde website of telefoonnummer.