Nuenen Centraal
Slimme technologie maakt langer thuis wonen mogelijk

In samenwerking met de gemeente Nuenen en glasvezel co÷peratie Ons Net start Leefsamen een project om de veiligheid van zelfstandig wonende senioren te verbeteren. Slimme techniek gecombineerd met een sociaal hulpverleningsnetwerk zorgt voor snellere en meer adequate hulp bij noodsituaties. Gedurende 6 maanden mogen 50 senioren in Nuenen gratis deelnemen aan de proef.

De heer Visser is zo'n senior. Zijn woning werd afgelopen vrijdag als eerste in Nuenen voorzien van de slimme senoren. Wethouder Ralf StultiŰns kwam eigenhandig een rookmelder ophangen, waarna het systeem officieel geactiveerd kon worden.
Door het gebruik van bewegingssensoren, rookmelders, een paniekknop en deur-en raamcontacten kunnen noodsituaties zoals dwaling, inbraak, brand of een val (doordat er langere tijd geen beweging in de woning is) worden gedetecteerd.
De sensoren staan in verbinding met het internet. In een beveiligde omgeving kun je online specifieke informatie invoeren. Bijvoorbeeld of iemand rolstoelafhankelijk is en welke contactpersonen er ingeschakeld moeten worden wanneer er een alarmering is (denk hierbij aan buren, familie en mantelzorgers).

Zodra het systeem in huis een afwijkende situatie opmerkt krijgen de contactpersonen automatisch een sms, app of een telefonische melding. Zij kunnen dan zo snel mogelijk hulp bieden. Ook een lokale alarmcentrale krijgt een melding. Mocht de sociale omgeving van de bewoner niet reageren, dan komt er iemand van een beveiligingsbedrijf kijken of alles in orde is.
Nieuws Nuenen -   9 juli 2018
De heer Visser hoorde over het project en meldde zich direct aan. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het tijdig signaleren van een noodsituatie is. Vorig jaar werd hij geconfronteerd met het plotselinge overlijden van zijn vrouw. Hij was een avondje weggeweest en bij thuiskomst vond hij zijn vrouw op de vloer van de woonkamer. Ze was al overleden. "Het kan ons allemaal gebeuren" zegt Hans Visser. Als er destijds slimme sensoren in de woning aanwezig waren geweest, was zijn vrouw eerder gevonden of misschien had ze zelf nog de paniekknop in kunnen duwen.

De senioren in Nuenen mogen gratis meedoen met de proef en iedere maand is er een contactmoment tussen Leefsamen en de gebruiker. Er wordt dan even gekeken hoe het met de senior gaat en hoe het systeem bevalt. Als er verbeterpunten zijn worden deze meegenomen. Zo kan het systeem nog verder worden doorontwikkeld.
Bas van der Kolk vertelde dat er technisch enorm veel mogelijk is. Van slimme sloten tot sensoren in tegels (die bijvoorbeeld een val kunnen detecteren) tot een drone die na een alarmering door de woning vliegt om de noodsituatie in beeld te brengen.
Technisch kan er heel veel, maar uiteindelijk bepaald de mens hoever ze wil gaan.