Nuenen Centraal
"Huid"

Een expositie met 5 kunstenaars bij Galerie Bonnard
Schilderijen van Pieter Pander, Jantien de Boer, Mitzy Renooy en Rineke Engwerda.
Beelden van Mieke Heitling.
Huid als titel van een expositie. Niet alleen de huid van mensen of dieren wordt hiermee bedoeld, ook de huid van een beeld of schilderij. Op de schilderijen worden mensen, landschappen, dieren en allerlei andere onderwerpen weergegeven. De huid van het werk bepaalt in belangrijke mate wat je ziet. Schilderijen van enkele cm’s tot werken van enkele meters, veel kleur of weinig kleur. Alles is te zien in het werk van de vijf kunstenaars die Galerie Bonnard bij elkaar heeft gebracht.

Uit Friesland is dat Pieter Pander, de kunstenaar wordt over de hele wereld gezien als een ‘Meester van de huidige kunstenaars-generatie’. De jongere kunstschilders Jantien de Boer, Rineke Engwerda en Mitzy Renooy zien hem als een voorbeeld, maar doen inmiddels niet voor de meester onder. Hun werk is te zien in collecties door heel Europa en o.a. in het Drents museum.
Beeldhouwster Mieke Heitling uit Drenthe hakt haar beelden uit hout. Daarnaast zijn er een aantal prachtige bronzen beelden van deze kunstenares te zien. Haar fascinatie voor mensen en het materiaal komt maximaal tot uiting door haar werkwijze. Op ontroerende wijze geeft zij haar beelden een huid mee die past bij de voorstelling. Echt zien is een voorwaarde om te ervaren wat het verschil is tussen een bronzen beeld van 15 cm hoog en een houten beeld van ruim 1m70.

Mitzy Renooy uit Soest wordt inmiddels gezien als een belangrijke vertolker van het nieuwe Modern Realisme, werkend vanuit vlakken is zij net als Jantien de Boer gefascineerd door de effecten van licht. De schilderijen van de Groningse Jantien de Boer combineren water en licht. De Hengelose Rineke Engwerda heeft een grote inspiratiebron gevonden in de interactie met de virtuele wereld en ‘het echte bestaan’. Van Hyper realistisch tot Manga-achtige strips en computer symbolen weet zij op het doek te combineren tot wonderlijke vertellingen.

De expositie is te zien vanaf donderdag 8 November, de opening vindt plaats op zondag 11 november vanaf 14.00 met livemuziek van Jazztrio o.l.v. violiste Karin van Kooten.
Haar Gypsy jazz speelde ze al eens eerder in Nuenen samen met het ‘Rosenberg trio’. Deze keer speelt zij met Harald Haverkorn op piano en Henk Haverhoek op bas. Deze laatste twee musici speelden o.a. met Toets Tielemans, Chet Baker en Dexter Gordon.

De expositie is te zien t/m 9 december 2018.

Galerie Bonnard is geopend op donderdag, zaterdag en zondag van 11-18 uur en op vrijdag van 11-20 uur.

Galerie Bonnard
Berg 9
5671 CA Nuenen
De volledige collectie is vanaf donderdagavond 8 november te zien op www.galeriebonnard.com

Nieuws Nuenen -   8 november 2018