Nuenen Centraal
Leerlingen OBS De Rietpluim gaan voor schoon!

Vrijdag om 8.30 uur is het een drukte van jewelste op het schoolplein van OBS De Rietpluim. Alle kinderen staan in een grote cirkel op het plein. Wethouder Joep Pernot heeft zich zojuist ontpopt als een ware quizmaster.
"Ren je rot!" klinkt het over het plein. De kinderen rennen naar het "vak" dat correspondeert met het juiste antwoord. De vragen gaan allemaal over (zwerf)afval. "Hoe lang duurt het voordat een kauwgom helemaal afgebroken is in de natuur?" Zo'n 20 jaar!
Op De Rietpluim wordt een themadag gehouden. "Let's Do it Kids" verzorgt in samenwerking met theater "Donderelf" een educatieprogramma over de invloeden van zwerfafval en afval als grondstof.
Nieuws Nuenen - 17 oktober 2018
Sjaak Veeken van Let's Do it Kids vertelt hoe belangrijk en zinvol het is om juist kinderen te vertellen over het opruimen van afval en het goed scheiden van afval. "Het zijn echte ambassadeurs" vertelt hij. Kinderen zijn er echt mee bezig en vertellen het door. Ze praten er thuis over, bij opa en oma en zo wordt iedereen weer even aan het denken gezet.
De gemeente Nuenen doet erg veel aan bewustwording op scholen. Zij vindt het belangrijk om de jongste generatie te leren over hergebruik van materialen en niet alleen thuis afval te scheiden, maar dit ook op school te doen. Zo ging voormalig wethouder Henk Pero al bij verschillende scholen op bezoek, om afvalemmers uit te delen, zodat het afval beter gescheiden kan worden en kregen onlangs de scholen in Gerwen en Nederwetten nog een afvalkar aangeboden.

Vandaag kreeg De Rietpluim een afvalkarretje aangeboden, waarmee de kinderen  zwerfafval kunnen inzamelen. Later op de dag zijn de kinderen in groepjes de straat opgegaan om zwerfaval in Nuenen op te ruimen.
's Ochtends werden er verschillende lessen gegeven, allemaal met hetzelfde thema en voor de kleintjes was er een poppenkasttheater waarbij op speelse wijze werd uitgelegd hoe "niet cool" het is om rommel
op de grond te gooien en dat het je een held bent als je het netjes opruimt. De kleintjes genoten van het poppentheater en pikten de boodschap heel snel op. En je weet wat ze zeggen...jong geleerd is oud gedaan!
Meer informatie:
Let's Do it Kids
Muziek en verteltheater Donderelf