Nuenen Centraal
Bevrijdingsherdenking in Nuenen

Afgelopen vrijdag vond de jaarlijkse bevrijdingsherdenking plaats. Het is 74 jaar geleden, dat geallieerde militairen in en om Nuenen hun leven lieten voor onze vrijheid en dat Nuenense burgers en militairen bij gevechtshandelingen om het leven zijn gekomen.
De traditionele herdenking begon met een korte bezinningsbijeenkomst in de H. Clemenskerk. Rond 19.15 uur kwam het bevrijdingsvuur aan bij Het Klooster,waar veteranen en andere belangstellenden stonden te wachten. Het vuur werd door wethouder Ralf Stultiëns overgedragen aan burgemeester Maarten Houben en jeugdburgemeester Joy Bloos. Samen staken zij het vuur aan bij het bordes van Het Klooster.

Daarna werden er kransen gelegd en klonk de Last Post. Een minuut stilte volgde. Een moment waarin iedereen op zijn eigen manier stilstaat bij wat zich 74 jaar geleden in ons dorp afspeelde en wat vrijheid betekent.

Burgemeester Maarten Houben benadrukte in zijn speech dat nog steeds niet iedereen in vrijheid kan leven. "Vrijheid geef je door! Zolang er oorlogen zijn moeten we vrijheid doorgeven aan onze jeugd" aldus de burgemeester. Jeugdburgemeester Joy Bloos, die zelf haar speech had geschreven, benadrukte dat het belangrijk is om te blijven herdenken en dat we vooral samen moeten blijven vechten voor vrijheid.
Nieuws Nuenen -   25 september 2018
Ondanks de slechte voorspellingen bleef het tijdens de herdenking voor Het Klooster droog. Na de toespraken vertrok een stoet naar het monument "Wederopstanding is bevrijding" aan de Parkstraat-Europalaan. Daar werden de kransen neergelegd.
Het was de eerste keer sinds lange tijd, dat de kransen naar het monument werden gebracht. De laatste jaren ging dit niet vanwege de reconstructie van de Europalaan.
Foto: Alexander v/d Dussen