Nuenen Centraal
Fusie tussen Nuenen en Eindhoven gaat definitief niet door!

Vrijdagmiddag is er dan eindelijk een besluit genomen in het eindeloze fusieproces.
Eigenlijk zou de provincie in december al een besluit nemen over de toekomst van Nuenen, maar dit werd uitgesteld. Actiecomité Nuenen Zelfstandig, die zich inzet voor een zelfstandig Nuenen liet dit niet gebeuren en startte een burgerinitiatief
“Met spoed een besluit nemen over de herindeling van Nuenen c.a. en Eindhoven en het herindelingsadvies van 2 oktober 2018 verwerpen”

Met bijna 1500 handtekeningen zette ze het herindelingsvoorstel weer op de agenda van de provincie. Het burgerinitiatief werd geldig verklaard en met maar liefst 32 stemmen voor en 20 stemmen tegen staat het besluit nu echt vast en is de herindeling definitief van tafel!

Gedeputeerde Spierings liet weten, dat hiermee ook de Arhi-procedure stop zal worden gezet.

Tijdens het debat werd er nogal wat commentaar geleverd op de manier waarop het hele fusieproces is verlopen. Zo stelde Marcel Deryckere van het CDA: "Het herindelingsadvies dat Nuenen dwingt tot fusie met Eindhoven rammelt aan alle kanten. De argumentatie van het college om de fusie af te dwingen is zwak, vaak onjuist en leek de afgelopen maanden met de dag te veranderen." en de PVV noemde het zelfs een bizar dossier.

Er was van alle partijen veel llof voor de burgers van Nuenen, die zich vol overgave hebben ingezet voor hun dorp. En dat is natuurlijk ook zo, de perikelen rondom de toekomst van Nuenen waren vele malen het gesprek van de dag in ons mooie Nuenen. Dat het iedereen bezighield bleek wel uit de uitslag tijdens de gemeenteverkiezingen in 2018, waar duidelijk gestemd werd voor partijen die tegen de fusie met Eindhoven waren. Ook de uitslag van het referendum liet niets tot de verbeelding over, ruim 78% stemde tegen de fusie.
En nu was er dan het burgerinitiatief waarin Nuenen nogmaals duidelijk heeft gemaakt, dat Nuenen niet wil fuseren met Eindhoven.

De stem van de Nuenenaren was duidelijk en dit heeft uiteindelijk bij verschillende partijen dan ook de doorslag gegeven om het herindelingsadvies te verwerpen. Nuenen heeft er hard voor moeten knokken, maar uiteindelijk is er toch naar de burgers geluisterd.
Nieuws Nuenen -   22 februari 2019