Nuenen Centraal
Nuenenaar moet 374.072 euro aan de Staat betalen.

Een 69-jarige man uit Nuenen moet 374.072 euro aan de Staat betalen. Dit bedrag heeft hij volgens de rechtbank Oost-Brabant op illegale wijze verdiend door met zijn bedrijven de vergunningvoorschriften voor opslag van asfalt te overtreden.

De bedrijven van de verdachte nemen onder meer teerhoudend asfalt in dat op een locatie in Son en Breugel wordt opgeslagen. In de periode van 2010 tot en met 2014 handelde de eigenaar in strijd met de voorschriften uit de vergunning door het asfalt te lang op te slaan. Hij en zijn bedrijven werden hiervoor in januari 2017 veroordeeld.

Volgens de officier van justitie incasseerde de eigenaar jarenlang grote geldbedragen voor de inname van het asfalt zonder het te verwerken, terwijl nog steeds niet is gebleken dat het goed verwerkt wordt. Daarom vindt zij dat de eigenaar zon 12,5 miljoen euro aan illegale winst moet afstaan aan de Staat.

De rechtbank vindt dat voldoende aannemelijk is geworden dat de reinigingsinstallatie om het asfalt te verwerken inmiddels werkt en in gebruik is genomen. Sinds vorig jaar wordt hiermee nieuw ingekomen en oud asfalt verwerkt.
(Dit betekent volgens de rechtbank, dat het niet zonder meer zo is dat de innametarieven die de eigenaar voor het asfalt kreeg in de tenlastegelegde periode 2007-2011 op illegale wijze zijn verkregen.)

Wel is het zo dat de eigenaar de opbrengst van de illegale opslag gebruikte voor de bouw van de reinigingsinstallatie, waardoor hij geen geld hoefde te lenen van de bank. Die rentebesparing kan volgens de rechtbank worden aangemerkt als een illegale besparing van kosten. Deze rente moet hij dan ook terugbetalen, het gaat om een bedrag van 374.072 euro.

Bron: Rechtspraak.nl
Nieuws Nuenen -   1 mei 2019