Nuenen Centraal
Schijven Aloysiushof Esdoorn - jaarring bevrijdingsjaar1944

Nieuws Nuenen -   12 september 2019
In de week van de 75-jarige Bevrijdingsfestiviteiten, op maandag 16 september 2019 om 13.30 uur markeert kunstenaar Jos Bregman in bijzijn van wethouder Ralf Stultiëns de jaarring 1944 in de reuzenschijf uit de Aloysiushof Esdoorn in de publieksruimte van het gemeentehuis in Nuenen. Dat is tegelijkertijd de opening van Bregman’s ‘kofferbaksale’.
Zoek een schijf uit
In de kofferbak heeft Bregman twintig bijzondere schijven uit de stam van de Nuenense Aloysiushof Esdoorn. Tot de boom op 6 juni 2017 omwaaide was deze majestueuze boom de dikste esdoorn van Nederland. Met het hout van de boom organiseert Bregman sinds vorig jaar een performance: Boombommetje Aloysiushof Esdoorn. Het publiek kan de performance helpen door het hout ‘onderdak’ te geven. Dat kan heel makkelijk:
door een schijf aan te schaffen. De prijs van een schijf is 75 euro.
Een dikke schijf is mooi als blad voor een salontafel. Een ragdunne schijf is heel bijzonder aan de wand. Speciaal voor 75 jaar bevrijding markeert Bregman bij aankoop een jaarring naar uw keuze. Bijvoorbeeld: wordt u of een bekende dit jaar 40? Dan markeert Bregman de jaarring 1979. Een korte persoonlijke boodschap schrijft hij er desgewenst ook bij. Een schijf is leuk voor uzelf, maar vormt dus ook een bijzonder en persoonlijk cadeau.
Schenking reuzenschijf aan Nuenen
Kopers van een schijf helpen ook de Nuenense gemeenschap: bij twintig verkochte schijven schenkt Bregman de reuzenschijf ‘De Dikste’ definitief aan de gemeente Nuenen. Deze wordt dan officieel eigenaar. De indrukwekkende schijf met 105 jaarringen staat nu al - in bruikleen - in de publieksruimte van het gemeentehuis. Niet in de kofferbak, maar nog wel beschikbaar: drie reuzenschijven. Deze kosten 1200 euro per stuk.
Review  “Via Jos kreeg ik een schijf van de Aloysiushof Esdoorn in handen. Ik heb er een tafel van gemaakt met stoere wielen. Het tafelblad heb ik nog gladder geschuurd en nogmaals geolied, ziet er nog mooier uit.” - (Lorna uit Nuenen)
Waarom doet Bregman wat ie doet?
Stadsbomen verdienen een nieuwe plek in onze maatschappij. Vroeger - en vaak nog steeds - leek de boom in de stad slechts een tussenpaus. Zodra de plek waar de boom stond voor iets anders benut kon worden, ruimde de stadsboom het veld. Bregman vindt dat de stadsboom vanaf nu definitief een eigen plek verdient, waar hij in lengte van dagen kan staan. Hij vervult immers belangrijke systeemdiensten als airco, luchtfilter, CO2- en regenwateropslag, stressverlager, gezondsheidsverhoger, kapitaalvermeerderaar. En na zijn leven is zijn hout een hoogwaardige grondstof voor meubels, decoratie of kunst. Met dit project steunt u Bregman’s missie voor de oude stadsboom en het nieuwe houtambacht.