Nuenen Centraal
Nieuwe bewoners in Dierenrijk

Sinds afgelopen week heeft Dierenrijk drie nieuwe bewoners. Het gaat om drie zeldzame Indische neushoorns. Het zijn twee oudere dames van 30 jaar en een jonge man van 2,5 jaar oud. De twee vrouwtjes zijn tijdelijk in Dierenrijk (tot oktober 2021), zij zijn afkomstig uit Berlijn en zochten tijdelijk onderdak vanwege een verbouwing.
Het mannetje genaamd Gaina komt uit ZooParc Beauval in Frankrijk. Twee verzorgers van Dierenrijk zijn voor twee dagen naar Frankrijk gereisd, om alles over de verzorging van de Indische neushoorns te weten te komen. Ze konden meteen kennismaken met Gaina en hebben kunnen zien, hoe de kisttraining verliep. De neushoorns worden namelijk in enorme kisten vervoerd en dit willen ze natuurlijk zo soepel mogelijk laten verlopen voor de dieren. Daarom wordt er tijd geinvesteerd in het wennen aan de kist.
Het transport is bij alle drie prima verlopen en de neushoorns beginnen al aardig te wennen aan hun nieuwe omgeving.

Mannetje Gaina blijft in Dierenrijk en zal uiteindelijk gezelschap krijgen van een jonge dame, zodat er een koppeltje gevormd kan worden en er misschien wel een familie ontstaat. Daarom is er een splinternieuw verblijf gebouwd in Dierenrijk, wat groot genoeg om een hele familie in te huisvesten.
Stephan Rijnen (hoofdverzorger van Dierenrijk) laat weten, dat het verblijf speciaal voor hen is ingericht met zelfs een heus binnenbad. De neushoorns houden namelijk enorm van water. In het verblijf zit maar liefst 15.000 kub zand en de bouw ervan werd in zo'n 5 maanden gerealiseerd.
De neushoorns zullen niet helemaal alleen in het verblijf gaan wonen. Ze krijgen ook gezelschap van drie andere soorten, namelijk Zwijnsherten, Nijlgau’s en Visaya wrattenzwijnen..

De Indische neushoorn wordt in het wild ernstig bedreigd. Aan het begin van de 20e eeuw was deze neushoornsoort zelfs bijna uitgestorven en leefden er nog maar 200 van deze soort in het wild. Door goede bescherming is het aantal ondertussen weer gestegen naar 3000.
Nieuws Nuenen -   8 juli 2019