Nuenen Centraal
Terugblik op boeiende lezing over W.A. Mozart

Nieuws Nuenen -   6 november 2019
Cees Hollenberg en Tom Suters verzorgden op verzoek van Cultuur Overdag op woensdagmiddag 30 oktober jl. een boeiend programma rond het leven en werk van W.A. Mozart. Aanleiding was het jaarlijkse Allerzielenconcert waarin dit jaar als hoofdbestanddeel het Requiem van Mozart wordt uitgevoerd.
Als muziekdocent heeft Cees Hollenberg decennialang ervaring in het hoger onderwijs, te merken aan de boeiende met veel expressie ondersteunde manier van presenteren. Tom Suters is een ervaren en vakkundige zanger en dirigent die het heeft aangedurfd om dit jaar met een groot projectkoor Mozarts Requiem te gaan uitvoeren.

Cees startte met een verhaal over de
wijze van werken van Mozart, geïllustreerd met muziekfragmenten. Hij liet horen hoe de verschillende zang- en orkestpartijen als het ware in een vraag- en antwoord spel met elkaar praten en spelen, en legde de geniale manier uit waarop Mozart dat in zijn composities gestalte gaf. Te horen was hoe steeds origineel en verrassend gebruik gemaakt werd van de karakteristieken van verschillende instrumenten en de registers van de zangstemmen. Aandacht was er ook voor de onconventionele manier waarop Mozart de luisteraar telkens met speelse verrassingen die net even van de conventies afwijken, op het verkeerde been zet, op die manier lichtvoetig en plezierig de aandacht vasthoudend.
Mozart had weinig op met conventies. Vond men de barok muziekstijl van Bach ouderwets? Mozart componeerde zonder enige reserve mooie fuga’s in de stijl van Bach. Het Kyrie en het Cum sanctis tuis uit Mozarts Requiem liet Cees als een perfecte illustratie daarvan horen. En dat was een mooi bruggetje naar de presentatie van Tom Suters.

Tom liet fragmenten uit de film Amadeus zien als illustratie bij een boeiend betoog waarin hij ‘Wahrheit und Dichtung’ rond de film uiteenrafelde. Daarna ging hij dieper in op de werkwijze van Mozart en in het bijzonder op de totstandkoming van de huidige partituur van het Requiem, onvolledig bij Mozarts overlijden. Op basis van teruggevonden documenten heeft men het geheel echter goed kunnen reconstrueren. Tijdens het komende Allerzielenconcert (9 november in de Clemenskerk in Nuenen en 10 november in Valkenswaard) wordt de reconstructie van de Britse musicus Richard Maunder uitgevoerd.