Nuenen Centraal
Gemeenteberichten week 48
Gemeentehuis Nuenen, vragen per e-mail:

Als u per e-mail contact wilt opnemen met de gemeente, kunt u dat doen via het volgende e-mailadres: gemeentehuis@nuenen.nl
Als u gemeentelijke informatie zoekt, kunt u dat doen via de volgende website: www.nuenen.nl


CMD Centrum Maatschappelijke Deelname
Hulp of advies nodig over opvoeding van uw kind, omgaan met geld, dagbesteding, zelfstandig blijven wonen, vrijwilligerswerk of mantelzorg? Dan is er in Nuenen één loket voor al uw vragen: het Centrum Maatschappelijke Deelname (CMD), het voormalige Servicepunt.

Adres: Berg 22c | telefoon: 040-2831675 | e-mail: cmd@nuenen.nl | open: maandag t/m donderdag 8.30-16.00 uur, dinsdagavond 19.00-21.00 en vrijdag 08.30-12.30 uur.

CMD werkt uitsluitend op afspraak
Het Centrum Maatschappelijke Deelname (CMD) in Nuenen is uitsluitend op afspraak open voor inwoners met vragen over zorg, wonen en welzijn.  U kunt dus alleen naar het CMD komen als u een afspraak heeft. Zo willen we voorkomen dat het te druk wordt in het gebouw met ook de huisartsen en apotheek. U kunt telefonisch een afspraak maken via 040-2831675. De niet noodzakelijke huisbezoeken vinden voorlopig nog niet plaats. Verder gelden uiteraard ook bij het CMD de gebruikelijke RIVM richtlijnen. Dus als u verkouden bent of u niet lekker voelt, komt u niet naar het CMD.Afvalweetje
Op de milieustraat is in maart 2021 weer compost beschikbaar.


Hoorzitting bezwaarschriftencommissie Algemene Kamer
Op maandag 7 december 2020 is er een hoorzitting van de algemene kamer van de commissie voor de bezwaarschriften in het gemeentehuis.
Op de agenda staan de volgende zaken:
1. om 20.00 uur het bezwaarschrift ingediend tegen het besluit van 20 augustus 2020 waarbij een last onder dwangsom is opgelegd om alle bouwwerken en het chalet te verwijderen van de twee percelen aan Rullen ongenummerd te Nuenen.
2. om 20.30 uur het bezwaarschrift ingediend tegen het besluit van 2 juli 2020 waarbij besloten is niet te gaan handhaven tegen het vastgestelde peil van de woning op het adres Larikslaan 3 te Nuenen.
De agenda is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.


Gratis e-bike proberen
Bewegen is misschien wel belangrijker dan ooit. Dat vinden ook alle 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant. Om inwoners uit deze regio vitaal te houden, startten de gemeenten de Sjees E-bike probeeractie. Hiermee krijgen alle inwoners vanaf nu de mogelijkheid om een week lang een gratis e-bike of high speed e-bike uit te proberen.
Dit zijn kennisgevingen en geen officiële publicaties. Het digitale gemeenteblad (www.overheid.nl) is de officiële publicatie.
Abonneer je op de e-mailservice of download de app om berichten digitaal te ontvangen via: www.overuwbuurt.overheid.nl.
CO2-Weetje
Wist je dat:
· Vele woningeigenaren de voucher van €70 nu aan het verzilveren zijn
· Het beschikbare bedrag met 60.000 is gedaald: nu nog 110.000 in kas
· U zichzelf een mooi (sinterklaas) cadeau kan geven met deze voucher
· Er afgelopen weekend meer dan 100 aanmeldingen waren!
Bron: https://www.winstuitjewoning.nl
Ook interessant : www.hier.nu
Vergunningen periode 17-11-2020 en 23-11-2020
In het digitale gemeenteblad (www.overheid.nl) zijn de volgende besluiten gepubliceerd
Online enquete over de kwaliteiten van Nuenen
De omgevingsvisie is bijna klaar. Maar we hebben uw hulp toch nog een keer nodig.
In 2019 dachten inwoners al meerdere keren mee. Zij benoemden toen rustig, groen, dorps en gezellig als de belangrijkste kwaliteiten van onze gemeente.

Maar wat betekenen die kwaliteiten nu precies? Daarover willen we u graag wat vragen stellen. Dit helpt ons om die kwaliteiten te behouden en zelfs te verbeteren. Helpt u mee? Vul dan de online vragenlijst in via www.nuenen.nl/omgevingsvisie
Het kost maar een paar minuten. U ziet meteen een aantal hele mooie plaatjes van onze gemeente. De vragenlijst staat open van 14 november t/m 5 december 2020. Bij voorbaat dank voor uw medewerking!
Online e-bike reserveren bij fietsenwinkel naar keuze
Met groot succes ging de actie onlangs van start. Inmiddels hebben al zo’n 100 mensen een e-bike gereserveerd. Een derde van de fietsenwinkels in Zuidoost-Brabant is al aangehaakt en stelt gratis een e-bike beschikbaar. Ideaal, want zo kunnen mensen vrijblijvend testen of een elektrische fiets iets voor hen is. Zowel tijdens de dagelijkse rit naar de supermarkt, sportschool, de noodzakelijke reis naar het werk, als tijdens mooie tochten door de natuur. Alles is geregeld: van pech-onderweg-hulp tot aan verzekering, en een supportdesk voor eventuele vragen. Inwoners kunnen een e-bike reserveren via www.sjees.nl/probeereenebike. De actie loop tot en met voorjaar 2021.
Donkere dagen offensief
Zelf kunt u ook een bijdrage leveren aan een veilige woon- en leefomgeving in uw buurt.
Bent u al lid van een BuurtWhatsApp-groep? WhatsApp is een applicatie (app) voor uw smartphone. U kunt met WhatsApp op uw mobiel meerdere personen tegelijkertijd een bericht sturen wanneer u een WhatsApp-groep aanmaakt of deel uitmaakt van zo’n groep. Via WhatsApp kunnen u en uw buurtbewoners elkaar attent maken op zaken die spelen in de buurt. Zo kunt u samen een oogje in het zeil houden en verdachte situaties sneller melden bij de politie. Uit onderzoek is gebleken dat de inbraken sterk afnemen in wijken waar een BuurtWhatsApp-groep actief is vergeleken met wijken BuurtWhatsApp-groep.
Bent u nog niet aangesloten bij een BuurtWhatsApp-groep of wilt u er zelf een oprichten? Ga dan voor meer informatie naar: https://www.nuenen.nl/buurtwhatsapp/.
Technische snufjes
Let jij altijd goed op als je even boodschappen gaat doen? Heb je je navigatiesysteem goed opgeborgen, is je telefoon uit het zicht, en je tablet of laptop in de achterbak? Goed gedaan, denk je. Maar is dat eigenlijk wel zo? Niet alleen wij worden omringd door technische snufjes. Ook inbrekers maken hier gebruik van. Voor je het weet is er ook bij jou ingebroken. Dus haal waardevolle spullen altijd uit je auto.
Afwegingskader zonne-en windenergie
Uw mening gevraagd: wat doen we met zonneparken en windmolens?
Nuenen wil stappen zetten op weg naar een duurzame gemeente. Dit gaan wij doen door energie te besparen en door energie duurzaam op te wekken. Voor het duurzaam opwekken van energie zetten we - in ieder geval tot 2030 - in op bewezen technieken: zonnepanelen en windmolens.
Afwegingskader
We krijgen bij de gemeente al verschillende principeverzoeken binnen voor zonne- en windparken. Deze verzoeken hebben we tot nu toe niet beoordeeld, omdat we hier nog geen kader voor hebben. Omdat we deze verzoeken en toekomstige verzoeken van antwoord willen voorzien, hebben we een afwegingskader zonne- en windenergie opgesteld. Dit afwegingskader vormt een voorportaal voor de beoordeling door de gemeente, het helpt ons de meer kansrijke initiatieven te selecteren. Voldoet een initiatief niet voldoende aan alle criteria, dan wordt het principeverzoek afgewezen. Als het principeverzoek uiteindelijk positief wordt beoordeeld door het college van B&W, dan kunnen de initiatiefnemers starten met het aanvragen van een uitgebreide omgevingsvergunning.

Wat staat er in?
Met de criteria uit het afwegingskader willen we bijvoorbeeld er voor zorgen dat initiatiefnemers voor zonne- en windparken inwoners en andere belanghebbenden goed meenemen in het proces en hun project. Ook vragen we de initiatiefnemer aan te geven hoe bewoners kunnen meeprofiteren van een zonne- of windpark. Naast het betrekken van de omgeving willen we dat zonne- of windparken goed in het landschap worden ingepast en geen (of zo min mogelijk) overlast veroorzaken.
We proberen te voorkomen om met de criteria te veel dicht te timmeren, we willen namelijk ook ruimte houden voor maatwerk. Het zal u daarom opvallen dat de criteria vooral gaan over de hoofdlijnen en niet over details.

Uw mening / reageren?
Het college van B&W heeft het concept-afwegingskader vastgesteld. Als tussenstap willen wij graag uw reactie op het afwegingskader ophalen.
Het afwegingskader kunt u vinden op de gemeentelijke website: www.nuenen.nl/energietransitie, onder het kopje ‘Afwegingskader zonne- en windenergie’. Heeft u aanvullingen op deze criteria, of heeft u vragen hierover? Dan kunt u dit delen met de beleidsmedewerker Duurzaamheid via b.dejonge@nuenen.nl
Denk mee over duurzame energie
De gemeente werkt in de Metropoolregio Eindhoven aan de Regionale Energiestrategie (RES). Enkele weken geleden hebben we je gevraagd om je mening te geven over het opwekken van duurzame energie in onze gemeente via een digitale vragenlijst. In de hele MRE regio zijn er 443
respondenten, waarvan slechts 33 personen uit de gemeente Nuenen. De reactietermijn is nu verlengd tot maandag 14 december. Geef ook uw mening via www.hetpon.nl/RES-ZOB
Denk mee over je toekomst en vul de vragenlijst in. De uitkomsten van het onderzoek worden meegenomen in de RES 1.0, die in het voorjaar van 2021 klaar is. Het onderzoek wordt uitgevoerd door kennisinstituut het PON. Meer informatie over de RES en de geplande activiteiten is te vinden op www.energieregiomre.nl


Duurzaamheid
Nuenen omarmt Voucher
De actie voor woningeigenaren om voor €70 gratis kleine energiebesparende maatregelen te nemen begint goed te lopen. Deze donkere wat koelere dagen zijn uitermate geschikt om eens te ervaren waar extra tochtstrips nodig zijn, hoe vaak we lampen laten branden en hoe we ons huis knus kunnen verduurzamen. Als je dan ook nog een mooi bedrag vrij kunt besteden is dat leuk meegenomen. De actie loopt nu zo goed dat ik niet lang meer zou wachten. Bekijk de voorwaarden en kies wat voor jou het beste uitkomt. Bij twijfel even bellen met Winst uit je woning 023-5836936. Bijvoorbeeld Lamparmaturen en dimmers worden niet vergoed. Maar vele andere producten wel.
Energie besparen was nog nooit zo leuk.