Nuenen Centraal
Gemeenteberichten week 53
Gemeentehuis Nuenen, vragen per e-mail:

Als u per e-mail contact wilt opnemen met de gemeente, kunt u dat doen via het volgende e-mailadres: gemeentehuis@nuenen.nl
Als u gemeentelijke informatie zoekt, kunt u dat doen via de volgende website: www.nuenen.nl


CMD Centrum Maatschappelijke Deelname
Hulp of advies nodig over opvoeding van uw kind, omgaan met geld, dagbesteding, zelfstandig blijven wonen, vrijwilligerswerk of mantelzorg? Dan is er in Nuenen ťťn loket voor al uw vragen: het Centrum Maatschappelijke Deelname (CMD), het voormalige Servicepunt.

Adres: Berg 22c | telefoon: 040-2831675 | e-mail: cmd@nuenen.nl | open: maandag t/m donderdag 8.30-16.00 uur, dinsdagavond 19.00-21.00 en vrijdag 08.30-12.30 uur.

CMD werkt uitsluitend op afspraak
Het Centrum Maatschappelijke Deelname (CMD) in Nuenen is uitsluitend op afspraak open voor inwoners met vragen over zorg, wonen en welzijn.  U kunt dus alleen naar het CMD komen als u een afspraak heeft. Zo willen we voorkomen dat het te druk wordt in het gebouw met ook de huisartsen en apotheek. U kunt telefonisch een afspraak maken via 040-2831675. De niet noodzakelijke huisbezoeken vinden voorlopig nog niet plaats. Verder gelden uiteraard ook bij het CMD de gebruikelijke RIVM richtlijnen. Dus als u verkouden bent of u niet lekker voelt, komt u niet naar het CMD.Afvalweetje
Wist je dat je van 4 petflessen een big shopper kunt maken.


Openingstijden gemeentehuis
Tijdens de feestdagen is het gemeentehuis beperkt open. Het gemeentehuis is op donderdag 31 december tot 12.30 uur open. Op vrijdag 1 januari is het gemeentehuis de hele dag gesloten.

Telefonische bereikbaarheid
Op de dagen dat de gemeente is gesloten, is er ook niemand telefonisch bereikbaar. Voor het melden van storingen en calamiteiten gaat u naar onze website.

Openingstijden milieustraat
De normale openingstijden van de milieustraat zijn:
Dinsdag, woensdag, vrijdag van 13:00 tot 17:00 uur. Zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
De milieustraat is gesloten op Nieuwjaarsdag vrijdag 1 januari.

Extra veiligheidsmaatregelen
Houd 1,5 meter afstand tot elkaar. Maximaal 8 voertuigen tegelijkertijd op het terrein. Maximaal 2 personen per voertuig. Beheerder kan naar eigen inzicht minder voertuigen toelaten. Medewerkers helpen niet mee met lossen. Instructies van beheerder dienen opgevolgd te worden. Ben geduldig en begripvol voor de medewerkers en voor elkaar!


Digitale Nieuwjaarsbijeenkomst & aftrap Nuenen Gerwen Nederwetten 200 jaar!
Dit zijn kennisgevingen en geen officiŽle publicaties. Het digitale gemeenteblad (www.overheid.nl) is de officiŽle publicatie.
Abonneer je op de e-mailservice of download de app om berichten digitaal te ontvangen via: www.overuwbuurt.overheid.nl.
CO2-Weetje
Wist je dat:
∑ we in 2020 door de pandemie minder konden / mochten reizen;
∑ de luchtkwaliteit daardoor verbeterde;
∑ minder verbruik van fossiele brandstoffen snel positieve effecten heeft;
∑ gedrag om iets wel of juist niet te doen, veel bijdraagt aan CO2 reductie;
∑ je je kunt abonneren op interessante nieuwsbrieven om je CO2- voetafdruk te
verminderen.
Voor meer informatie: https://www.nuenen.nl/duurzaamheid
Ook interessant : www.milieucentraal.nl
Vergunningen periode 22-12-2020 en 28-12-2020
In het digitale gemeenteblad (www.overheid.nl) zijn de volgende besluiten gepubliceerd
Op 1 januari 2021 bestaat de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten 200 jaar. Vanwege de coronamaatregelen kunnen we helaas geen traditionele fysieke nieuwjaarsbijeenkomst organiseren. Om het jaar toch feestelijk te beginnen, vindt op vrijdag 1 januari 2021 om 16:00 uur een digitale nieuwjaarsbijeenkomst plaats. Dit online evenement wordt via internet uitgezonden en is na afloop ook terug te kijken via www.nuenen.nl/2021.

Programma
Om 16:00 uur start de nieuwjaarsspeech van burgemeester Maarten Houben. Vervolgens vertelt Cor Molenaar (voorzitter stichting NGN200) over de festiviteiten rond het 200 jarig bestaan van Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Daarna kunt u deelnemen aan een interactieve online sessie met onder meer nieuwjaarsgroeten van diverse Nuenense verenigingen, clubs en andere bekende Nuenenaren.

Wij nodigen alle Nuenense inwoners, ondernemers, verenigingen en andere geÔnteresseerden uit voor onze digitale nieuwjaarsbijeenkomst. Graag zien we u online op vrijdag 1 januari 2021 om 16:00 uur!
Oud en Nieuw
Door de lockdown vanwege het coronavirus is oud en nieuw dit jaar anders. Ontvang thuis maximaal 2 personen ( excl. Kinderen t/m 12 jaar) en houd 1,5 meter afstand. Zo voorkomen we samen de verspreiding van het coronavirus. Kijk voor alle informatie over het vieren van de feestdagen op de website van Rijksoverheid en bijzondere gelegenheden.
Door het coronavirus is de werkdruk in ziekenhuizen en bij hulpverleners erg hoog. Om te voorkomen dat die rond de jaarwisseling nog hoger wordt door de jaarlijks terugkerende stroom aan vuurwerkgewonden, heeft het kabinet besloten dat tijdens deze jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk afgestoken mag worden. Het mag daarom ook niet verkocht of vervoerd worden.

Vuurwerkverbod
Het verbod op het verkopen, vervoeren en afsteken van vuurwerk geldt voor al het oudejaarsvuurwerk (waar op het label categorie F2 of F3 staat). Fop- en schertsvuurwerk afsteken (categorie F1-vuurwerk) zoals trektouwtjes, knalerwten en sterretjes mag wel. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag vanaf 12 jaar worden gekocht en gebruikt. Meer informatie over fop- en schertsvuurwerk leest u op www.rijksoverheid.nl Ook carbid schieten is in Nuenen verboden tijdens de jaarwisseling.

Straffen afsteken verboden vuurwerk

Politie en boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) handhaven de vuurwerkregels. Houdt u zich niet aan deze regels, dan kunt u een boete of zelfs een strafblad krijgen. Meer informatie over de vuurwerkstraffen leest u op www.rijksoverheid.nl
Veiligheidsmaatregelen jaarwisseling 2020-2021
Meld vuurwerk(overlast) bij de politie
Wordt er vuurwerk bij u in de buurt afgestoken of vermoedt u dat iemand in het bezit is van zwaar en illegaal vuurwerk? Bel dan de politie: 0900-8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Meld vernielingen

Ziet u dat iemand schade veroorzaakt door het afsteken van vuurwerk of ziet u vernielingen in uw omgeving? Meld dit dan via 112. Als de daders al weg zijn, kunt u de vernielingen melden door te bellen met de politie: 0900-8844.

Welke maatregelen neemt de gemeente?
In onze gemeente worden jaarlijks fysieke maatregelen getroffen om schade en vernielingen van zwaar vuurwerk te voorkomen:
•We sluiten de ondergrondse afvalcontainers.
•In de weken voor de jaarwisseling worden afvalbakken voorzien van een afdichtingsklep of ze worden verwijderd. Dat geldt ook voor alle andere containers die we in Nuenen hebben, denk aan textiel en papier.
•Verwijdering van de klep of terugplaatsing van de afvalbakken vindt begin januari 2021 plaats.

Wat kunt u als inwoner doen?
Naast het melden van overlast en vernielingen, kunt u ook helpen om de schade te beperken:
•Zorg dat er geen brandbaar materiaal beschikbaar is.
•Zorg dat kerstbomen tijdig en op de juiste manier worden afgevoerd.
•Dit geldt natuurlijk voor alles wat brandbaar is.

Wat kunt u als ondernemer doen?
Ook vanuit uw bedrijf kunt u helpen om de schade te beperken:
•Zorg dat er geen brandbaar materiaal beschikbaar is, denk aan vlaggenstokken, vlaggen, containers, pallets etc.
•Sluit afvalcontainers af of plaats ze binnen tijdens de jaarwisseling of op een afgesloten terrein buiten het bereik van anderen.


Isoleren in 2021
Het is bekend dat isoleren je energierekening kan verminderen en daarnaast het comfort in je woning kan verhogen. De rijksoverheid blijft dit stimuleren. De subsidie voor isoleren is nu ondergebracht bij subsidieregeling ISDE. U kunt ook een maatregel die u in 2020 heeft getroffen combineren met een nieuwe. Bekijk de voorwaarden op www.RVO.nl/ISDE