Nuenen Centraal
Spoor Schoutse Vennen gecontroleerd op mogelijke spoorverzakking
Op 19 juli ging ProRail naar een melding aan de Schoutse Vennen in Nuenen.
Er was een melding binnengekomen over een mogelijke spoorverzakking. ProRail en medewerkers van Asset Rail zijn ter plaatse gegaan om het spoor te controleren.

ProRail-woordvoerder René Vegter was zo vriendelijk om in het kort uit te leggen hoe er gehandeld wordt bij zo'n melding.
Een spoorverzakking kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden, doordat het heel hard heeft geregend en er te veel grond weg is gespoeld.
Op verschillende manieren kan een verzakking aan het licht komen. De melding kan komen van een machinist die iets aan de trein voelt tijdens de rit of van mensen in de omgeving die iets waarnemen bij het spoor. Daarnaast wordt het spoor ook regelmatig geïnspecteerd en ook daarbij kan een verzakking naar voren komen.
Nadat de melding bij ProRail binnen is gekomen, gaat de aannemer altijd ter plaatse om het spoor te controleren (in Nuenen is dit Asset Rail).
Medewerker(s) van de incidentenbestrijding gaan soms mee naar de locatie, om ervoor te zorgen dat de aannemer veilig zijn werk kan doen. Zij houden dan het trein-en wegverkeer in de gaten.


Als er inderdaad sprake is van een spoorverzakking moet het spoor soms direct buiten gebruik worden gesteld, met alle gevolgen van dien. Er kan ook gekozen worden voor een tijdelijke snelheidsbeperking, zodat het herstel op een later tijdstip kan plaatsvinden. Dit wordt dan meestal in de nacht of in het weekend gedaan, zodat het treinverkeer er minder hinder van ondervindt.

In Nuenen bleek het gelukkig loos alarm te zijn. Het spoor is gecontroleerd en alles voldeed aan de norm. Het treinverkeer is na de controle weer volledig hervat.
Nieuws Nuenen -   23 juli 2020