Nuenen Centraal
Voorkomen van bijstandsaanvragen in coronacrisis
Gemeenten spannen zich in voor Tozo ondernemers zonder werk
De gemeente Nuenen heeft samen met buurgemeenten, sociaal werkbedrijf WSD en Dienst Dommelvallei een aanpak ontwikkeld voor zelfstandig ondernemers die door de coronacrisis geen of minder werk hebben. Doel is om deze ondernemers te begeleiden in het voortzetten van de onderneming of om samen te zoeken naar werk in loondienst, zodat ze niet in de bijstand terechtkomen.

Zelfstandig ondernemers die in financiŽle problemen zijn gekomen, konden aanspraak maken op de Tozo-regeling (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers). Vanaf juni is een tweede Tozo-regeling opengesteld voor de periode tot oktober. Als deze regeling ophoudt te bestaan, komen ondernemers, die aan het einde van de regeling nog onvoldoende inkomen hebben, mogelijk in de gemeentelijke bijstand.

Aan het werk blijven
Wethouder Ralf StultiŽns van Nuenen: ďGraag willen we dat mensen aan het werk blijven en dat ze door de coronacrisis niet in de bijstand komen. Ik ben er trots op dat wij samen met onze buurgemeenten, Dienst Dommelvallei en en WSD de aanpak weten te organiseren door maatwerk bieden voor deze ondernemersĒ.

Persoonlijke begeleiding
Medewerkers van de gemeenten gaan met de getroffen ondernemers in gesprek over de toekomst. Samen bekijken ze welke begeleiding daarbij nodig is. Met deze maatwerkoplossing hopen gemeenten een toename van het aantal bijstandsaanvragen te voorkomen. Ondernemers kunnen via de website van de deelnemende gemeenten een aanvraag doen voor de nieuwe Tozo-regeling. Zij worden dan benaderd voor de aanpak.

Nieuws Nuenen -   22 juni 2020