Nuenen Centraal
Jong Nuenens talent in de schijnwerpers bij Prinses Christina Concours

doorgewinterde deelnemer. “Dit wordt de zesde keer. Ik heb altijd meegedaan op harp, maar sinds een paar jaar heb ik ook zangles dus dat wilde ik ook weleens proberen. Bij zang ga ik mijzelf begeleiden op harp. Omdat het kán. En omdat niet veel jongeren dat doen dus het onderscheidt mij van de andere deelnemers. Ik zing een Italiaanse aria van Händel. De aria is zeer expressief. Ik mag laten zien dat ik het heel ellendig heb.” Ze lacht. “Ook zing ik een lied van Benjamin Britten. Dat vergt weer een andere benadering van zingen. Het is een volksliedje met een mooie, speciaal voor de harp geschreven begeleiding.”
“Op harp begin ik met Contemplation van Henriette Renié. Het is een religieus stuk geďnspireerd op het orgel en heeft het karakter van een gebed. De hoofdpersoon deelt als het ware haar zorgen. Het slot klinkt alsof ze ‘amen’ zegt. Heel mooi! Daarna volgt Improvisations for harp van William Mathias. Als modern stuk een groot contrast met het voorgaande. Zo toon ik twee totaal verschillende kanten van de harp en van mijn spel. In die tien minuten op het podium straks wil ik zoveel mogelijk van wat ik kan laten horen.”
Het deelnemersveld is gevarieerd. Jong en wat ouder, jongeren die al jarenlang muziek maken en beginners, blaas-, strijk- en toetsinstrumenten en zangers: het belooft een veelzijdig programma te worden.

Gratis workshops voor iedereen
Naast de optredens van de jonge muzikanten valt er nog veel meer te beleven op CHV Noordkade. Op zaterdag zijn er gratis toegankelijke workshops en concerten en een open podium in de Classic Express. Zondag is een dag vol van muziek, kennisuitwisseling en ontmoeting. De Brabantse Bond van Muziekverenigingen, het Prinses Christina Concours en CHV Academy, Circle of Talent organiseren de Dag van de Toekomstmuziek. Bezoekers en deelnemers kunnen genieten van de regiofinale van het Prinses Christina Concours, een concert van het Brabants Jeugd Project Orkest en een congres met verschillende workshops voor docenten, bestuurders en muzikanten. Het complete programma is te lezen op de website van het Prinses Christina Concours.

Prinses Christina Concours
Het Prinses Christina Concours is een toonaangevend platform voor talentontwikkeling in muziek en stimuleert kinderen en jongeren in hun muzikale ontwikkeling. Jaarlijks organiseert het Prinses Christina Concours onder andere een klassiek concours waar landelijk zo’n vierhonderd deelnemers aan meedoen. Jonge muzikanten treden op voor jury en publiek, krijgen feedback op hun spel, ontmoeten bevlogen medemuzikanten en maken kans op mooie prijzen. De winnaars gaan door naar de Nationale Halve Finale en misschien wel de Nationale Finale op 18 april in Den Haag.

Regionale selectierondes
vrijdag 20 maart - 18.00 uur tot circa 21.50 uur
zaterdag 21 maart - 9.30 uur tot circa 21.00 uur
CHV Noordkade, Veghel
gratis toegankelijk

Regionale finale
zondag 22 maart, 14.00 uur
CHV Noordkade, Veghel
toegang € 12,50 / Jongeren / 65+ € 8,50
kaartverkoop
Nieuws Nuenen -   9 maart 2020
Even een concertje pakken tussen de weekendboodschappen door? Of je juist verdiepen in muziek met workshops of misschien zelfs zélf optreden op het open podium? Alles kan in CHV Noordkade in Veghel waar het Prinses Christina Concours neerstrijkt op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 maart. Bevlogen jonge concoursdeelnemers, zoals Kyra Frimout uit Nuenen, tonen hun muzikale kwaliteiten tijdens korte concertjes, er zijn gratis toegankelijke workshops en op zondag vindt de Dag van de Toekomstmuziek plaats. De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk en publiek kan tussendoor gewoon in en uit lopen. Kijk voor het complete programma op de website van het Prinses Christina Concours.

Iedereen tussen de 12 en 21 jaar die een muziekstuk aardig onder de knie heeft, kan meedoen aan de klassieke muziekwedstrijd van het Prinses Christina Concours. De muzikanten geven elk een optreden van ongeveer tien minuten, dat wordt beoordeeld door een professionele jury. Na afloop ontvangt iedereen een persoonlijk advies. De winnaars van de selectierondes op vrijdag en zaterdag treden ook op tijdens de regionale finale op zondag 22 maart in CHV Noordkade in Veghel. Nieuwsgierig naar welk muziektalent de regio kent? Kom luisteren!

Tien minuten vol variatie
Harpiste en zangeres Kyra Frimout (19 jaar uit Nuenen) doet zelfs twee keer mee op het concours. Ze is inmiddels een