Nuenen Centraal
Sanders, Janssen en de Rooij meest voorkomende achternamen in Nuenen
Wie aan Nuenen denkt, denkt aan Vincent van Gogh. De laatste twee jaar die hij in Brabant doorbracht, verbleef hij in deze plaats. Hij maakte hier onder andere het wereldberoemde schilderij De Aardappeleters. In de stad herinneren nog steeds 23 locaties aan deze periode, waarvan hij er veertien als schilderij vereeuwigde. Wist u dat hij een kwart van zijn totale oeuvre in Nuenen maakte? Places.nl was benieuwd of de achternamen van de inwoners ook zo kunstzinnig zijn of juist erg ‘binnen de lijntjes’. U leest het in dit artikel.

Waar komt de achternaam Van Gogh eigenlijk vandaan?
Van Gogh is van oorsprong een toponiem. Dit is een naam die aangeeft waar de eerste familieleden vandaag kwamen of welk gebied of landgoed zij bezaten. ‘Gogh’ duidt op de Duitse plaats Goch, net over de grens. De toevoeging ‘Van’ is kenmerkend voor een toponiem of herkomstnaam. De meeste Van-namen zijn ontstaan aan het einde van 11e eeuw bij adellijke families in de Zuidelijke Nederlanden en Midden-Nederland. Het voorvoegsel ‘Van’ is de Nederlandse vertaling van het Latijnse ‘De’, dat zelf nog steeds veel voorkomt in Nederlandse achternamen.

Vadersnamen populair
Sanders is de meest voorkomende achternaam in Nuenen. Deze achternaam is een patroniem, ook wel vadersnaam genoemd. Waarschijnlijk afgeleid van de Griekse voornaam Alexander. Janssen is ook zo’n naam die gegeven werd aan de zoon van een vader. Janssen (plek twee) is afgeleid van de voornaam Jan, net als Jansen (plek vier).

Brabantse plaatsen
Rooij (plek drie) verwijst niet naar familiebanden, maar naar de omgeving. Deze namen werden gegeven aan inwoners van plaatsen met het bestanddeel -rode/-rooij, zoals bij Sint Oedenrode en Nistelrode. Deze Brabantse plaatsen liggen op respectievelijk twintig en veertig kilometer afstand van Nuenen. Waar de toevoeging -rooij in deze namen voor staat, is ook duidelijk. Dit herinnert namelijk aan het rooien van bos om het land in cultuur te brengen er een nederzetting te stichten. Lieshout is ook een herkomstnaam en verwijst eveneens naar Brabantse plaats.
Nieuws Nuenen -   9 maart 2020