Nuenen Centraal
Gemeente Nuenen loopt naar verwachting zo'n 14.000 euro aan toeristenbelasting mis
Nieuws Nuenen -   13 juli 2020
De maatregelen in Nederland omtrent het Coronavirus worden steeds verder versoepelt. Na de ‘slimme’ lockdown ondervinden veel ondernemers schade van de getroffen maatregelen en de economie lijdt stevig onder het COVID-19 virus. De grootste klap is uitgedeeld in de reisbranche. Door alle reisbeperkingen komen grote en kleine partijen in deze sector in de financiële problemen. Maar hoe groot zijn de gevolgen lokaal in Nederland door het verminderd toerisme?

Op basis van cijfers van het CBS en het NBTC heeft het Centrum voor Geldzaken onderzoek laten uitvoeren naar de lokale vermindering van de ontvangen toeristenbelasting.

In januari 2020 heeft het CBS de begrote inkomsten uit de toeristenbelasting per gemeente gepubliceerd. Echter zijn deze begrotingen verre van reëel na de opkomst van het Coronavirus. Hoewel reizen in Nederland weer is toegestaan is dit elders op de wereld nog niet het geval en zijn veel mensen nog terughoudend.
Gemeente Nuenen zal naar verwachting 58,31% minder toeristenbelasting ontvangen, dan in 2019. Dit komt neer op zo'n kleine 14.000 euro, die de gemeente mis zal lopen.
In verhouding met andere gemeenten valt dit mee. Zo gaat de gemeente Geldrop-Mierlo er naar verwachting een slordige 350.000 euro op achteruit en zal Helmond zo'n 60.000 euro mislopen volgens het onderzoek.
Dat de tegenvaller voor Nuenen meevalt komt ook, doordat er in onze gemeente bijvoorbeeld weinig hotels zijn gevestigd en we geen vakantiepark hebben.

In Nederland liggen de verwachte gemiste inkomsten uit toeristenbelasting op ongeveer 236 miljoen euro.

Bron: Cemtrum voor Geldzaken. Kijk voor alle onderzoeksresultaten op Centrum voor Geldzaken