Nuenen Centraal
Gemeenteberichten week 9
Gemeentehuis Nuenen, vragen per e-mail:

Als u per e-mail contact wilt opnemen met de gemeente, kunt u dat doen via het volgende e-mailadres: gemeentehuis@nuenen.nl
Als u gemeentelijke informatie zoekt, kunt u dat doen via de volgende website: www.nuenen.nl


CMD Centrum Maatschappelijke Deelname

Hulp of advies nodig over opvoeding van uw kind, omgaan met geld, dagbesteding, zelfstandig blijven wonen, vrijwilligerswerk of mantelzorg? Dan is er in Nuenen ťťn loket voor al uw vragen: het Centrum Maatschappelijke Deelname (CMD), het voormalige Servicepunt. Binnenlopen zonder afspraak tijdens de openingsuren kan altijd!

Adres: Berg 22c | telefoon: 040-2831675 | e-mail: cmd@nuenen.nl |  open: maandag t/m donderdag 8.30-16.00 uur
, dinsdagavond 19.00 - 21.00 uur en vrijdag 08.30-12.30 uur.
Dit zijn kennisgevingen en geen officiŽle publicaties. Het digitale gemeenteblad (www.overheid.nl) is de officiŽle publicatie.
Abonneer je op de e-mailservice of download de app om berichten digitaal te ontvangen via: www.overuwbuurt.overheid.nl.
Vergunningen periode 18-02-2019 en 25-02-2019
In het digitale gemeenteblad (www.overheid.nl) zijn de volgende besluiten gepubliceerd
Afvalweetje
PMD zakken niet eerder dan de avond voor inzameling ophangen!
Gemeenteberichten 2019

Gemeenteberichten Week 1
Gemeenteberichten Week 2
Gemeenteberichten Week 3
Gemeenteberichten Week 4
Gemeenteberichten Week 5
Gemeenteberichten Week 6
Gemeenteberichten Week 7
Gemeenteberichten Week 8
Sleuteluitreiking
Carnaval staat weer voor de deur. Tijdens D’n Aftrap op zaterdag 2 maart 2019 om 10.30 uur in de ResiTentie op het Vincent van Goghplein zal burgemeester Maarten Houben de sleutels overhandigen. Iedereen is van harte welkom.
Insprekers gemeenteraadvergadering
Tijdens de vergadering van de gemeenteraad waren Ties, Sam, Jelte en de jarige tweeling Anouk en Marit aanwezig om te vertellen over hun wens voor een speelvoorziening in Nuenen. De gemeenteraad was onder de indruk van de insprekers en stemde unaniem voor het voorstel om aan de Pastoorsmast een nieuwe speelvoorziening te creëren. Bedankt voor jullie enthousiaste bijdrage!.
Damoclesbeleid
Gemeente Nuenen sluit loods na drugsvondst
Burgemeester Houben heeft op 18 februari 2019 een loods aan de Papenvoortse Heide voor een periode van 1 jaar gesloten vanwege de vondst van harddrugs en grondstoffen voor de productie van drugs.

Op 15 januari 2019 heeft de politie in een loods aan de Papenvoortse Heide een grote hoeveelheid harddrugs en grondstoffen voor de productie van harddrugs aangetroffen. De gevonden drugs en grondstoffen zijn door de politie in beslag genomen.

Directe sluiting bij constatering van drugs
De burgemeester heeft de loods gesloten op basis van de Opiumwet en het Damoclesbeleid van de gemeente Nuenen c.a. De Opiumwet geeft de burgemeester de mogelijkheid om bij de vondst van drugs direct over te gaan tot sluiting van een pand. Hierbij maakt hij een onderscheid tussen woningen en niet-woningen en tussen soft- en harddrugs.

Als softdrugs, of aan softdrugshandel gerelateerde spullen, worden gevonden in een woning sluit de burgemeester de woning voor een periode van 1 maand. Bij een tweede en derde constatering gelden sluitingstermijn van 4 maanden en onbepaalde tijd.
Ook voor bedrijven gelden forse maatregelen. Na de eerste constatering van softdrugs volgt een sluiting van 6 maanden, bij de tweede constatering is dat 12 maanden en na een derde overtreding kan de burgemeester het pand voor onbepaalde tijd sluiten.

Bij de vondst van harddrugs of aan harddrugshandel gerelateerde spullen gelden zowel bij woningen als niet-woningen fors langere sluitingstermijnen.

Niet alleen risico voor direct betrokkenen
We kunnen de risico’s van hennepteelt of drugshandel niet vaak genoeg benadrukken. Ook voor personen die niet direct bij de drugshandel betrokken zijn, maar wel wonen of een bedrijf hebben in het pand waar de politie drugs constateert. U loopt het risico dat uw woning of bedrijfspand gesloten wordt, met alle gevolgen van dien!

Nog een mogelijke maatregel: ontbinding van de huurovereenkomst
Is het pand waar de drugs of hennep wordt aangetroffen door de eigenaar verhuurd aan een particulier of bedrijf? Dan kan de eigenaar besluiten om de huurovereenkomst te ontbinden. Dit kan ook wanneer de huurder zelf niet direct iets met de hennep of drugs te maken heeft. Dat betekent dat de huurder nooit meer terug mag keren naar het pand.

Meer informatie over het Damoclesbeleid
Voor vragen of meer informatie over het Damoclesbeleid kunt u contact opnemen met de heer Spapens. Hij is bereikbaar via het Klantcontactcentrum op telefoonnummer (040) 2631 631.
Duurzaamheid: App to good to go
Too Good To Go biedt een "Magic Box" aan. Wat is er nou zo magisch aan die boxen? Overtollig eten is lekker, nog prima eetbaar eten dat door winkels en restaurants aan het einde van de dag weg zou moeten worden gegooid. Denk bijvoorbeeld aan bakkerijen die elke dag vers brood bakken, of restaurants die meer drukte hadden verwacht en daardoor maaltijden overhouden. Je zal nooit precies weten wat je in je Magic Box krijgt totdat je het ophaalt. Wat je wel zeker weet, is dat het een goede deal is en dat je lekker eten krijgt! Spannend he...Download de app en red lekker eten. Meer informatie via https://toogoodtogo.nl/nl
Wij denken na over de toekomst van Nuenen, denkt u met ons mee?
Hoe zien Nuenen, Gerwen en Nederwetten en Eeneind er in de toekomst uit? Hoe vindt u dat ons dorp er uit moet zien? De gemeente vraagt dit juist nu aan u omdat we dit gaan vastleggen in de omgevingsvisie. Hierin staat de toekomstvisie voor de fysieke leefomgeving in Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Dat is de omgeving waarin we wonen, werken en onze vrije tijd doorbrengen. Wethouder van Brakel: ‘’Het is een hele mooi kans om nu eens goed te horen van onze inwoners en ondernemers wat zij fijn vinden in Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Of wat er extra aandacht verdient.’’

Waarom een visie?
Op 1 januari 2021 gaat de Omgevingswet in. Deze vervangt alle wetten en regels voor wonen, ruimte, infrastructuur, milieu en water. De Omgevingswet verplicht alle gemeenten om een omgevingsvisie op te stellen over de toekomst van de gemeente.
Wethouder van Brakel: ‘’Ik zie dit als een kans om een aantal dingen eens goed onder de loep te leggen. Kunnen we of moeten we als gemeente meer terugleggen bij de mensen zelf of moet het juist naar een hogere overheid zoals de provincie bijvoorbeeld. Deze nieuwe wet verplicht ons om hier heel goed met onze inwoners en ondernemers samen naar te kijken. We willen heel goed kijken naar alle regeltjes die we hebben gemaakt. Oorspronkelijk zijn de regels op het ruimtelijk domein ontstaan om onze mensen te beschermen. Beschermen tegen te veel verkeer, te veel geluidsoverlast, te weinig recreatiemogelijkheden. Ik heb het gevoel dat er inmiddels te veel regels zijn en dat we het oorspronkelijke doel namelijk gezond en wel kunnen wonen, werken en leven in Nuenen een beetje uit het oog verloren zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we het best eenvoudiger kunnen regelen allemaal.’’

In gesprek

Met de omgevingsvisie ontwikkelen we een beleid voor Nuenen, waarbij de kwaliteit van de fysieke leefomgeving voorop staat. In dit omgevingsbeleid is gezondheid de verbindende factor. Dat klinkt misschien raar, gezondheid en de fysieke leefomgeving. Maar dat is het niet. Onze leefomgeving heeft veel invloed op onze gezondheid. Denk aan de luchtkwaliteit, maar ook de mogelijkheid om te sporten en elkaar te ontmoeten.

De omgevingsvisie gaat over de ruimtelijke ordening (bv hoeveel huizen zijn er, wat is er nodig in de toekomst), de inrichting van het openbaar gebied (bv waar moeten er speeltuinen komen of een park) en het milieu. Daarnaast moeten ook de nationale thema’s duurzaamheid, energietransitie en klimaatadaptatie in de omgevingsvisie terugkomen
De Omgevingswet gaat er vanuit dat we samen met de gemeenschap verantwoordelijk worden voor de fysieke leefomgeving. Vanuit die gedachte is het ook niet meer dan logisch dat we de omgevingsvisie samen met onze inwoners, ondernemers en partners maken.
Wethouder Van Brakel: ‘’We willen zoveel mogelijk mensen, jong en oud, vragen stellen over Nuenen. Na de carnavalsvakantie gaan collega’s van de gemeente de straat op om een vijftal vragen te stellen. Vragen die gaan over wat u vindt en voelt bij ons dorp. Met de antwoorden die we verzamelen kunnen wij ons een eerste beeld vormen van wat u belangrijk vindt. Ik hoop dat er veel mensen antwoord geven en dat het iedereen aanzet  tot nadenken waar je trots op bent in Nuenen.’’

De vragen staan ook op de website www.nuenen.nl/omgevingsvisie
Landelijke opschoondag
Nuenen schoon tijdens Landelijke Opschoondag!
Doet u ook mee tijdens de Landelijke Opschoondag op zaterdag 23 maart 2019? Meer dan honderdduizend Nederlanders doen mee. En de gemeente Nuenen natuurlijk ook.
Wij ondersteunen u door het aanbieden van een pakket met handschoenen, veiligheidsvestjes, afvalgrijpers en afvalzakken. U krijgt een promotiepakket met posters, flyers en een draaiboek om deelnemers te informeren. Meld uw gezelschap aan via afval@nuenen.nl of 0402631631. Na aanmelding nemen wij contact met u op. Samen doen we meer. Natuurlijk Nuenen